Turizmus

Árpás és környéke a pihenésre és túrázásra vágyóknak ideális. A nevezetességek gyalogosan is könnyen megtekinthetők. A Rába-part sátorozásra, bográcsozásra (tűzrakó helyek, padok és asztalok) lábtengózásra és fürdőzésre ad lehetőséget.

Séta Árpáson

Kicsi, 250 lakosú településünk a rábaközi falvakra jellemző kedves pillanatokkal és az érintetlen természet csodáival ajándékozza az ittlakókat és az idelátogatókat.

Aki könnyű sétát tesz a faluban, szép műemlékekkel találkozhat, vagy egy rövid biciklitúra során könnyen megismerheti a községet, a közeli Rába-partot és a falu határában található szántóföldeket.

Árpás az Akácvirág turistaút, a Szent Márton zarándokút (http://www.viasanctimartini.eu/hu), SacroVelo kerékpáros zarándokút (https://sacravelo.eu/kezdolap) útvonalába is bekapcsolódik.

Egy kellemes séta ideális kiindulópontja lehet középkori Szent Jakab templomunk, mely Dombiföld településrészen található.

Dombiföld út (templomtól a temetőig kb 1 km)

A templomról bővebb információkat a https://dombifold.wordpress.com/ internetes oldalon olvashatnak. A templomot körülvevő stációk 1940-ben, a hívek adományaiból készültek. A Dombiföld út az „Akácvirág” turistaút része (sárga sávval jelzett út, Gyarmatig kb. 15 km), tiszta időben szép kilátás nyílik innen a Somló-hegyig. Az utcában található kis Szent Antal kápolnát 1934-ben emeltette Szarka Ignác és neje, hálából. (A XX. században még rendszeresen megtartott feltámadási körmenetek végpontja volt ez a kis kápolna). Az utca végén kicsi, még ma is használatban lévő temető, keresztjét a dombiföldi (kis-árpási) lakosok építették 1916-ban. Ha a  földúton továbbhaladunk, a mórichidai  Szentei-hídon át érkezünk a mórichidai Marcal-parti strandhoz és pihenőhelyhez. (templomtól a Szentei –hídig kb. 1,8 km)

 

Rába-híd és szivattyútelep

A Rába-hídon átkelve érkezhetünk Árpásra. (a Rába folyóról sok nagyon érdekes adat olvasható: https://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A1ba).  Mielőtt felfedeznénk a község lakott területét, kitérőt tehetünk a szivattyútelephez. (a falu felőli töltésen, a folyásiránnyal ellenkezőleg kb 900 m). Az épülettel szemben az Erzsébet-liget őrzi Sissi emlékét. Az Erzsébet-emlékfák, vagy másik nevükön az Erzsébet-fák a Wittelsbach Erzsébet magyar királyné (Sissi) tragikus halála után az Osztrák–Magyar Monarchia területén, a királyné tiszteletére ültetett fák, facsoportok, esetenként bokrok köznépi elnevezése. A fák ültetését Darányi Ignác földművelésügyi miniszter 1898-ban rendelte el. Az emlékmű gondozását a gátőrök vállalták, és utódaik mentették meg az 1950-es évek elején. Politikai okok miatt elrejtették (elásták), majd később kiemelték a földből és visszahelyezték oda, ahol eredetileg is állt.

Kápolna tér

A töltésről balra érkezünk Árpásra.
A Kápolna tér kicsi, de sok fontos látnivalóval fogad:

Önkormányzati Hivatal épülete, melyben helyet kapott a kultúrház és könyvtár is. Az épület egyben az Árpási Faluvédő Egyesület székhelye, és rendezvényeinek színhelye is.

Előtte artézi kút, jó minőségű ivóvízzel.

Nepomuki Szent János Kápolna:

 • 1804-ben Crenvillei Folliot Viktória grófnő építette, kápolnával szemben a grófnő családjának udvarháza – (más források szerint a kápolna 1780-ban épült)
 • A kápolna oltárképe: Prága, Károly-híd (Závory Zoltán szilsárkányi festőművész alkotása)

Kápolnakertben:

 • Harangláb: Valószínű 1804-ből, a harang 1914-ből származik, Magyarország királynéja ábrázolás díszíti
 • Kereszt: 1898-ból, 1957-ben felújíttatva (özv. Vissy Antalné)
 • hősi emlékmű: 1924-ben készült, 2018-ban felújítattva (közadakozásból) – az I. világháború 33 árpási áldozatának tiszteletére
 • milleniumi emlékmű: 2000. október 7-én felavatott milleniumi kettős kereszt

Plébániaépület

Kétszintes plébániaépület, valószínű 1794-ből, korábban  helyén magtár volt, a Rákóczi-szabadságharc idején itt tárolták a kuruc katonák számára összegyűjtött élelmiszert – az épület előtt Mária-szobor.

Erzsébet utca

Plébánia előtti földút a gyönyörű Erzsébet utcába vezet (zsákutca) – helyi elnevezése: „Bokorszer”

A Kápolna térről kiindulva, a párhuzamosan futó Andrássy utca („Középsor”) és Kossuth utca (Rábasor) a Szabadság téren egyesül.(kb 500 m).

Andrássy utca

 • Andrássy utca 29.: régen itt működött a szatócsbolt
 • Andrássy utca 24.: „nádas ház” (hajdani egyszerű, soros alaprajzú ház szép példája 1876-ból)

Szeder utca (Andrássy utcából nyílik):

 • Szeder utca 1..: korábban tejcsarnok
 • Szeder utcától balra focipálya, és a rövid Kertalja utca

Szabadság tér

 • Bohém Söröző – frissitők, italok, kávé – mosdó
 • A falu temetőjében emlékmű a II. világháború áldozatainak emlékére. Árpás 1945. március 28-án súlyos harcok helyszíne volt. (a visszavonuló németek felrobbantották a Rába-hidat, hogy megakadályozzák a szovjetek átkelését a folyón, akik pontonhidat építettek, majd támadást mértek a falura és az itt állomásozó német katonákra)
 • Tűzoltószertár és Tűzoltó emlék: Tűzoltókocsi szivattyúja 1893-ból (1893 az Árpási Önkéntes Tűzoltó Egyesület megalakulásának évszáma is)

Egyedi utca (Szabadág tértől a falu végéig: 850 m, a horgásztóig kb 1,5 km)

 • Egyedi utca 25. mellett balra kanyarodva találjuk a József Attila utcát
 • Egyedi utca 29. szemben kereszt a hegyben: Réthy kőfaragómester győri műhelyében készült 1913-ban
 • A lakott területet elhagyva, Egyed felé a bal oldalon: Rácföldi kereszt: Horváth család állítatta 1914-ben
 • További kb. 400 m után, a kanyarban jobb oldalon: „Nagy-gödör”, jelenleg magántulajdonban lévő horgásztó. Jobbra fordulva, az aszfaltozott úttal párhuzamosan a „hegybe” (Cigányhegy”) vezet az út, (korábban a falusiak veteményes-  és szőlőtermőterülete), itt visszatérhetünk a faluba.

Kossuth utca

 • Kossuth utca 16. Orvosi rendelő
 • Kossuth utca 18. Vegyesbolt
 • játszótér, mögötte az Árpási Önkormányzat tulajdonában lévő épület, és a régi óvodaépület
 • Evangélikus harangláb: A harangot 1856-ban öntötték Kőszegen (Pfistermeister Antal). A harang tömege 64 kg, átmérője 49 cm. Kb. 1988-ban a Mórichida-Árpás Evangélikus Gyülekezet árpási tagjai újították fel.
 • Kossuth u 4.: korábban iskolaépület (1980-ig)

A Kossuth utcából újra elérhetjük a Rába-hidat, vagy lesétálhatunk közvetlenül a folyóhoz, a strandra (Vág-Sárdosér-Megág-csatorna egykori torkolatánál), és a lábteniszpálya melletti gondozott pihenőhelyre. Az Árpási Szabadidősport Egyesület szívesen segít egy kenu vagy kajaktúra lebonyolításában. Mielőtt visszatérünk Dombiföldre, átkelve a folyón, a baloldali töltésen néhány száz métert haladva, a templom felé fordulva a Kőris-hegy panorámája tűnik fel.

A teljes séta hossza körülbelül 8 km, 2-2,5 óra alatt kényelmesen bejárható gyalog.