Start közmunkaprogram

Járási Startmunka Mintaprogram 2017. március 1. és 2018. február 28. között

2017. március 1-jén indult el az a Járási Startmunka Mintaprogram, mely a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatala támogatása által 2017. március 1-jétől 2018. február 28-ig 7 fő közfoglalkoztatott munkahelyét biztosítja és településünk számára további lehetőséget ad a fejlődésre. A támogatási összeg: 12.436.004,- Ft, melyből olyan beruházásokat tudunk megvalósítani, mely a településünk régi álma. Sor kerül beruházásként, mint talajmaró és kistraktor megvásárlására, valamint benzinmotoros szivattyú és a háti permetező a kisebb értékű beruházást képviselik.
Ebben a programban is fogunk termelni többek között burgonyát, vöröshagymát, répaféléket, paprikát, paradicsomot, stb.
Honlapunkon vásárlónk folyamatos tájékoztatást fognak kapni a megvásárolható terményekről.

2011-ben országosan elindított közmunkaprogram

2011-ben országosan útjára indult egy újfajta program, melybe önkormányzatok első körben mezőgazdasági tevékenységgel léphettek be. Önkormányzatunk kifejezetten érdekesnek, a települést felvirágoztatónak gondolta ezt a fajta programot és csatlakoztunk hozzá. Később kibővült a településeken elvégezhető utak, árkok állapotának javítása és állapotának fenntartása céljából megindított közmunkaprogrammal. Az első évben néhány közfoglalkoztatott dolgozott az önkormányzatnál a programok keretében, majd mikor a következő évben is meghirdették ezeket a programokat, nagyobb létszámmal indultunk a programok megvalósítása felé.
2014. őszén megszereztük a szükséges engedélyeket egy tartósító-savanyító üzem beindításához és ebben az évben a megtermelt különféle zöldségfélékből savanyítással, blansírozással (hőkezelés) és konzerválással készítjük el a savanyúságok sokféle fajtáját, úgy mint: töltött almapaprika, csemege uborka, vegyes vágott, svéd uborkasaláta. Készítünk még sűrített paradicsomot, lecsót is, melyeket a tavalyi évben szintén közmunkaprogram keretében megvásárolt befőző automatával állítunk elő, aminek nagy előnye, hogy teljesen tartósítószer mentesen készülnek a finomságok. A minőségre nagy gondot fordítunk, hiszen nem csak óvodásaink, iskolásaink, de a nagyközönség asztalára is kiválóan feldolgozott zöldségfélék kell, hogy kerüljenek. Természetesen szociális célokra és az önkormányzat rendezvényeire is szánunk zöldségféléinkből, savanyúságainkból.
Szintén tavaly vásároltunk a közmunkaprogram keretében egy kombinátort, amivel az amúgy kötött talajt könnyebben meg tudjuk munkálni.
Az idei programévben aszalószekrényre ruháztunk be, melynek nagy szerep jut a különféle zöldségfélék szárításában, így növelve késztermékeink skáláját.
Közfoglalkoztatottjaink létszáma évről évre nőtt, a tavalyi és az idei évben már ugyanazzal a 8 stabil munkaerővel dolgozunk kertjeinkben, akik szorgalmas munkájának köszönhetően önkormányzatunk ezen a téren is sok sikert könyvelhet el.